04 oktober, 2008

Breathe inn, breathe out

I en stresset hverdag er det viktig å ha kontroll på pusten, men veldig ofte nærmest "glemmer" vi å puste, noe som kan føre til både spenninger og ubehag.

På Friskvernklinikken har vi lært mye om stress, pust, avspenning og søvn, og noe av det viktigste jeg har tatt med meg videre er hvor viktig det er å være bevisst på pusten. Tar du deg tid til å gjøre noen enkle pusteøvelser hver dag, vil du etter en stund merke mange positive forandringer. Du vil få mer overskudd, du sover bedre, du er mer avslappet og påvirkes ikke av stress i samme grad som før.

Nedenfor finner du to enkle pusteøvelser. Gjør du én av disse én gang om dagen i noen uker, vil du garantert merke at noe skjer i kroppen din.

Pusteøvelse 1 (kan gjøres sittende)

1. Stå med adskilte føtter og med lett bøyde knær. La hendene hvile på magen rett under navlen.

2.
Pust sakte inn gjennom nesen og kjenn hvordan magen fylles opp med luft og trykker forsiktig mot hendene dine. Konsentrer deg om pusten.

3. Pust langsomt ut med en lett åpen munn. Ha fortsatt skarpt fokus på pusten din. Hvordan føles det idet du puster ut? Føles utpusten varm eller kald? Kjenn godt etter, og legg merke til detaljene. Kjenn hvordan magen tømmes for luft og synker sammen under håndflatene dine. Gjør denne øvelsen tre ganger til, og gå dypere med pusten for hver gang.
---------------------------------------------------------------------------------
Pusteøvelse 2 (gjøres liggende på rygg)
Denne øvelsen har til hensikt å forlenge din utpust, og kan være spesielt effektiv for de med søvnproblemer. Hjertet slår saktere, spenninger i kroppen slipper taket og du vil kjenne deg rolig og avslappet.

1.
Ligg på ryggen. Haken skal være litt høyre enn pannen.

2. Ta et dypt åndedrag. Pust litt ut og hold så pusten. Pust ut litt til og hold pusten. Pust ut resten av luften og hold pusten et lite øyeblikk. Ta så et par vanlige pust. Gjenta dette to ganger til.

Finn en god rutine på når du gjør øvelsene, slik at det blir mer gjennomførbart over lengre tid. Gode pustevaner gir deg ganske enkelt bedre livskvalitet.

Ingen kommentarer: